18 april 2016

NIMAR: Universiteit Leiden in Marokko

Donderdag 21 april is het zover: de officiële herlancering van het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR). Het evenement vindt plaats in de ambtswoning van Ron Strikker, de Nederlandse ambassadeur in Marokko, en staat stil bij het feit dat het NIMAR de deuren weer heeft geopend als instituut onder de vlag van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Wim van den Doen, decaan van Geesteswetenschappen, is namens de faculteit aanwezig.

Verdieping in MarokkoHet NIMAR is een instituut van de Universiteit Leiden dat studenten van verschillende studierichtingen de mogelijkheid biedt om zich te verdiepen in de Marokkaanse cultuur. Per 1 september 2016 wordt speciaal hiervoor een minor ‘Culture and Society in Morocco’ aangeboden, waarbij studenten die deze minor volgen zelf een  semester  in Rabat verblijven. Daarnaast zijn er momenteel nog andere programma’s in ontwikkeling. Zo biedt de universiteit voor studenten Arabisch een halfjaarprogramma in Marokko aan, en wil de universiteit per volgend jaar ook een programma voor studenten Frans aanbieden. Behalve onderwijs faciliteert NIMAR onderzoek en draag het instituut bij aan de kennis in Nederland van de Marokkaanse talen, culturen en samenleving.

Uitvalsbasis voor studenten en onderzoekersDe Nederlandse overheid hecht veel belang aan een Nederlands onderwijs- en onderzoeksinstituut in Marokko, aldus Léon Buskens, directeur van het NIMAR, in het Leidsch Dagblad. "De ministeries vinden het belangrijk dat mensen met Marokkaanse wortels belangstelling hebben voor het land van herkomst van hun voorouders. Daarnaast is het voor alle andere Nederlanders goed om kennis te hebben van Marokko en de Marokkaanse samenleving. Het NIMAR zorgt voor een goede uitvalsbasis voor studenten en onderzoekers om Marokko te verkennen."